Goudprijs

Tijdens het verhandelen van goud, goudmunten of goudstaven is het belangrijk om de huidige goudprijs te weten. Deze goudprijs kan worden uitgedrukt in dollar per troy ounce of euro per kilo. Bij het verhandelen van kleinere goud hoeveelheden zal de goudprijs worden uitgedrukt per gram.

Goud Reserves

Landen zoals China en Rusland hebben de voorbije jaren hun goud reserve zitten uit te breiden waardoor het aanbod van goud op de markt verminderd is en de goudprijs gestegen. Deze goudreservers zijn belegingen op lange termijn doordat de goudprijs bijna continue blijft stijgen en een vrij risicoloze belegging is. Tevens heeft de Chinese cultuur altijd al de nood gehad om goudreserves op te slaan doordat het een van de grootste goudproducenten ter wereld is. Dit goud word dan opgeslagen in verschillende kluizen van banken.

Actuele Goudprijs

Goudprijs per troy ounce Goudprijs per kilo
Goudprijs per troy ounce Goudprijs per kilo

Goudprijs en de Dollar

Goud wordt internationaal verhandeld in dollars en heeft hierdoor een grote invloed op de goudprijs. De dollar en de goudprijs zijn namelijk negatief aan elkaar verbonden, daalt de waarde van de dollar dan stijgt de goudprijs en vice versa. Het probleem is dat de goudprijs soms zeer sterk kan stijgen maar door een gelijke daling van de dollar valt dit bijna niet op te merken. Daardoor is het beleggen in goud buiten het dollar gebied niet altijd aangeraden, de goudprijs tegenover de euro of een andere munt blijft vaak zeer stabiel. Het is wel mogelijk dat de goudprijs en de waarde van de dollar gelijk stijgen maar dit is eerder een uitzondering.